مؤسسه تربیت محور قرآن و عترت انوارالزهرا سلام الله علیها همدانشنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

موسسه فرهنگی قرآن و عترت انوارالزهرا (سلام‌الله علیها) - مؤسسه تربیت محور قرآن و عترت انوارالزهرا سلام الله علیها همدان

سخن دوست :امام علی علیه السلام : کار مورد کراهتی که عاقبتش ستایش شود بهتر از کار دوست داشتنی است که عاقبت آن مورد مذمت است. ‌

موسسه فرهنگی قرآن و عترت انوارالزهرا (سلام‌الله علیها)

با شما همراهیم با معرفی پیشینه – اهداف – جلسات – ساختارها و برنامه‌های راهبردی موسسه

۱ – لزوم وجود مؤسسات قرآنی

از دیرباز تشکل‌ها و مراکز دینی مردمی بار مسئولیت ترویج فرهنگ اعتقادی تشیع در جامعه اسلامی را بر دوش داشته‌اند. در همین راستا صاحب‌نظران و دلسوزان مدبر و متفکران آینده‌نگر، بر فعالیت مجامع و مؤسسات نظام‌مند و برنامه محور، متناسب با نیازهای روز، در حوزه تعلیم و تربیت اسلامی که برآمده از آرمان‌ها انقلاب اسلامی باشند، در جامعه تأکید می‌ورزند. فراهم نمودن زمینه‌های لازم برای تبیین و گسترش معارف انقلاب اسلامی با ایجاد «حلقه‌های واسط تعلیم و تربیت با محوریت قرآن و عترت» بین «دریای نور بی‌کران فرهنگ ناب اسلامی» و «ضمیرهای پاک و ذهن‌های خلاق و استعدادهای گران‌قیمت فرزندان ایران اسلامی» نیاز به تشکیلات، برنامه‌ریزی جامع‌نگر و جهاد مجاهدان عرصه‌های علم و عمل دارد.

۲ – پیشینه

تأسیس و شکل‌گیری انوارالزهرا (سلام‌الله علیها):

جلسات قرآن تعلیم و تربیت‌محور انوارالزهرا (سلام‌الله علیها) با استفاده از زمینه‌ها و ظرفیت‌ها و تجارب ذی‌قیمت مکتب‌ها و مراکز فعال در عرصه فعالیت‌های قرآنی در دارالمؤمنین همدان و نظرات مغتنم اساتید و صاحب‌نظران بزرگواری که زحمات فراوان و بی‌دریغی را در طول دوران مختلف در راستای نشر فرهنگ اسلامی و قرآنی برداشته‌اند، فعالیت خود را در یوم‌الله ۲۲ بهمن سال ۱۳۷۹ با تشکیل یک جلسه قرآن از پایه اول راهنمایی آغاز نمود و با تدوین اولین برنامه ۵ ساله، اقدام به فراهم نمودن زمینه‌های لازم علمی و آموزشی جهت فعالیت ۲۴ جلسه قرآن با نام‌های مبارک ائمه اطهار (علیهم‌السلام) و اصحاب گران‌قدرشان کرد. این موسسه در ابتدا با طراحی ۹ و بعدها ۱۴ ترم تعلیم و تربیت از آغاز مقطع ابتدایی به نحوی برنامه‌ریزی نمود که هر ترم یک ساله به استعداد ۲ تا ۴ جلسه قرآن با عضویت ۲۲ نفر در روزهای پنجشنبه یا جمعه در همه ایام سال فعال باشد و اعضای آن‌ها را عزیزان علاقه‌مند پوینده‌ی قرآن و عترت در رده‌های سنی سوم ابتدایی تا سوم دبیرستان به‌صورت مجزا تشکیل دهند.

در مراحل بعدی جلسات نونهالان ورودی با سنین کمتر از سوم راهنمایی و جلسات جوانان در سنین دانشجو و طلبه نیز به این روند افزوده گردید.

۳ – اهداف موسسه

موسسه فرهنگی انوارالزهرا (سلام‌الله علیها) همدان با این انگیزه بنیان نهاده شده است که تربیت پویندگان قرآن و عترت عضو انوارالزهرا (سلام‌الله علیها) بر اساس مبانی اسلام ناب محمدی (صلی‌الله علیه و آله و سلم) و فرهنگ غنی قرآن و اهل‌بیت (علیهم السلام) و تربیت سرمایه‌های انسانی برای مجاهدت‌های عظیم علمی و عملی در عرصه‌های گوناگون انقلاب اسلامی، برای زمینه‌سازی ظهور دردانه‌ی هستی و عزیز زهرا، مهدی آل محمد (عجل الله تعالی فرجه الشریف) با تکیه‌بر مشی انقلابی و ادامه راهی که امام خمینی عزیز (ره) و فرزندان صدیق به خون خفته انقلاب اسلامی با بذل جان و مال و آبرو و هستی خود بنیان نهاده‌اند را برعهده گیرد و این عالی‌ترین هدفی است که برای برنامه‌ریزان و مجریان انوارالزهرا (سلام‌الله علیها) متصور است.

 

۴- ساختار موسسه

این موسسه در بخش تربیت و آموزش شامل ۲۸ جلسه قرآن، در سه مقطع نونهالان، نوجوانان و جوانان در ۱۴ ترم آموزشی است. هر ترم یک دوره یک ساله است که در پایان آن، آزمون‌ها و ارزشیابی‌هایی برحسب عناوین و سرفصل‌های درسی به عمل می‌آید و پویندگانی که در آن حدنصاب‌های مربوطه را کسب می‌کنند به ترم‌های بالاتر ارتقا می‌یابند. هر جلسه قرآن تحت آموزش یکی از مربیان قرآن، هماهنگ با راهبرد آموزشی و تربیتی موسسه قرار دارد. در حوزه ستاد، این موسسه در قالب کمیسیون‌های تخصصی فعالیت می‌کند و در کنار جلسات قرآن به‌منظور تحقق اهداف تربیتی و فرهنگی، به فعالیت درآوردن توانایی‌های بالقوه پویندگان و ایجاد و تقویت تقوا در کار گروهی پویندگان تلاش می‌نماید.

در ذیل به عناوین این کمیسیون‌ها اشاره می‌گردد:

۱) دبیرخانه مجمع مربیان

۲) کمیسیون برنامه‌ریزی و ارزشیابی

۳) کمیسیون پشتیبانی

۴) کمیسیون هنر و رسانه

۵) کمیسیون کتاب و فرهنگ مطالعه

۶) کمیسیون اردویی

۷) کمیسیون تربیت‌بدنی

۸) کمیسیون هیئت‌های قرآنی

۹) کمیسیون همایش‌ها و مسابقات فرهنگی

۱۰) کمیسیون سرمایه‌های انسانی

 

۵ – برخی عناوین سرفصل‌های تربیتی و آموزشی

در برنامه‌ای که در ذیل به کلیات آن اشاره می‌شود سعی شده عناوین برحسب توانایی‌های پویندگان و در مسائل موردنیاز و مبتلابه سنین مختلف در مقاطع و ترم‌ها قرار گیرد. هدف این برنامه آن است که هر پوینده قرآن به آگاهی و بینش در زمینه فرهنگ اسلامی، اخلاق و مبانی تفکر شیعه دست یابد.

 

قرآن: آموزش روخوانی و روان‌خوانی، آموزش تجوید، حفظ (سرفصل اختیاری)، آشنایی با مفاهیم، ترجمه و تفسیر آیات، آشنایی با ادب قرائت، معرفی معجزه خاتم و وجود اعجاز در قرآن همراه با ذکر داستان‌های قرآنی و….

 

اعتقادات: شرح اصول دین و اثبات عقلی و نقلی آن، بیان فروع دین، شرح زندگی پیامبران و ائمه اطهار (علیهم‌السلام)، معرفی اصحاب، علما و دانشمندان و شهدا، احترام به والدین، خواهر، برادر و معلم، نظم و انضباط، ملاک‌ها انتخاب دوست، اهمیت و آشنایی با نماز، صداقت و راست‌گویی، پاکیزگی، ارزش علم و دانش، تواضع و ایثار، امنت داری و….

 

احکام: آموزش احکام عملیه مانند نماز، وضو، غسل، روزه، احکام نگاه و سایر احکام مبتلابه و متناسب با سنین پویندگان.

۶- فعالیت کمیسیون‌ها

تقسیم‌بندی کمیسیون‌ها حاصل یک خرد جمعی و تجربه‌ی چندین ساله از زمان شکل‌گیری این موسسه است و با تغییراتی که در طی این سال‌ها برای بهبود کارایی و اثرگذاری در آن صورت پذیرفته، به صورت کنونی درآمده است. هدف اصلی این کمیسیون‌ها که بدنه آن از خود پویندگان تشکیل گردیده، سازماندهی و کشف و پرورش استعدادهای پویندگان در زمینه‌های مختلف می‌باشد که با ارتباط‌گیری مستقیم با پویندگان در جلسات قرآن، هر کمیسیون کادر نیروی انسانی خود را تشکیل می‌دهد. مدیر کمیسیون مسئولیت اصلی برنامه‌ریزی و پیشبرد امور مربوط به حیطه‌ی فعالیت خود را بر عهده دارد و با معرفی سه جانشین در هر یک از مقاطع، نظارت خود را بر بدنه آموزشی موسسه برقرار می‌سازد، به نحوی که هر کمیسیون دارای سه جانشین مقطع نونهالان، نوجوانان و جوانان می‌باشد. همچنین هر جلسه قرآن با معرفی یک رابط برای برگزاری برنامه های هر کمیسیون، ارتباط بین کمیسیون و پویندگان جلسه قرآن را برقرار می‌کند؛ که این ساختار کمک بسیار زیادی به شناسایی علایق و استعداد پویندگان در جلسات قرآن و به کارگیری آن‌ها در حیطه علاقه و استعدادشان می‌نماید.

 

۷ – جایگاه حقوقی

جایگاه حقوقی انوارالزهرا(سلام الله علیها):

فعالیت در حوزه‌های فرهنگی، قرآنی و تعلیم و تربیت در کشور دارای مراجع قانونی متعدد می‌باشد که هر یک متناسب با اهداف سازمانی خویش برنامه‌های مربوطه را پیگیری می‌نمایند.

انوارالزهرا(س) برای فعالیت در زمینه‌ها و حوزه‌های مورد نیاز، اقدام به اخذ مجوزهای فعالیت و ثبت فعالیت‌های موردی یا دائم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، سازمان دارالقرآن کریم و دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد نموده است و با پیگیری برنامه‌های تعریف شده خود در چارچوب اساسنامه فعالیت می‌کند.

فعالیت پایگاه مقاومت بسیج شهید فهمیده نیز نقشی محوری در فعالیت‌ها دارد.

از طرف مراکز مزبور نیز متناسب با برنامه‌های خود، حمایت های محدودی صرفا در زمینه ی فعالیت خاص آن نهاد انجام می‌پذیرد.

به فضل پروردگار رحمان بخش اعظم پشتیبانی از برنامه‌ها به صورت حمایت‌های مادی و معنوی داوطلبانه‌ی اولیا پویندگان قرآن و عترت عضو انوارالزهرا(س) و خیران و علاقه‌مندان پویایی فعالیت‌های جلسات قرآن تربیت محور، انجام می‌گیرد.

مرکز فعالیت‌های موسسه فرهنگی قرآن و عترت انوارالزهرا(س) به نشانی همدان، خیابان بوعلی سینا، کوچه شهید لعلی، محوطه کلپا، ساختمان جنبی مسجد کلپا با کد پستی ۶۵۱۵۶۹۷۷۱۳ و تلفن و نمابر ۰۸۱۳۸۲۷۴۵۰۰ است.

۸ – ارتباط با موسسه

دفتر مرکزی:

همدان، خیابان بوعلی سینا، کوچه شهید لعلی، محوطه کلپا، ساختمان جنبی مسجد کلپا

کد پستی: ۶۵۱۵۶۹۷۷۱۳

تلفن و نمابر: ۰۸۱۳۸۲۷۴۵۰۰

رایانامه: anvarozahra@yahoo.com

کانال اطلاع رسانی: anvarozahra@ در پیام‌رسان‌های ایتا، بله و سروش

دوست داشتم۲دوست نداشتم۰

این مطلب توسط ارسال شده است.

نظرات و ارسال نظر